Laatste loodjes

Laatste loodjes…..

3 maanden geleden schreef ik over de laatste stappen die gezet moeten worden op weg naar het internationaal erkende NLP trainerscertificaat.

Inmiddels zit ik een week voor het examen; Nou ja het examen wordt in 3 dagen afgenomen, dus over een week zit ik er middenin.

Als ik nu terugkijk, dan heb ik eind januari het NLP theorie examen behaald en ook een persoonlijk gesprek gehad, waarin is stilgestaan bij de stappen die ik in mijn persoonlijk proces de afgelopen jaren gezet heb. Dit is allemaal goed gedaan. Het theorie examen was een gesprek over de NLP theorie met Rene Kuipers van NTI NLP, dus het goed gokken aan de hand van multiple choice was hier niet aan de orde; een diepgaand gesprek kris=kras door alle NLP theorie heen,

Vervolgens ben ik met mijn oefengroepje ieder weekend, een dag gaan oefenen op de 2 presentaties, die we tijdens het examen mogen doen en daarbij beoordeeld worden op ca 50 onderdelen. Daarnaast is het de bedoeling dat we een random een NLP demo doen voor de groep; gekozen uit een aantal van 16 demo’s; Dit betekent dus dat je ze alle 16 volledig mag beheersen.

Het afgelopen weekend hebben we het hele weekend in Rotterdam gebivakkeerd en weer presentaties en demo’s geoefend. En dan zie je welke stappen iedereen individueel aan het zetten is.

Alle demo’s nog een keertje zien, biedt veel meerwaarde en ook presentaties nog een keer oefenen; en dan ook nog mogelijke vragen beantwoorden….pff nog best lastig en zeker het proces eromheen waard.

Hoewel de theorie van NLP best onder de knie te krijgen is (vanuit mijn invalshoek); gaat er daarnaast nog een persoonlijk proces aan de rol en dat is niet altijd zo gemakkelijk met het hoofd te beheersen.

Mijn 2 presentaties van volgende week gaan over de onderwerpen zintuigelijke scherpzinnigheid en voorkeurs representatie systemen; Zintuigelijke scherpzinnigheid gaat over het verschil tussen waarnemen en interpreteren; in de context van een financiële werkomgeving, waar ik een aantal mooie metaforen bij heb.

Het tweede onderwerp is voorkeurs representatie systemen en ook hiervoor had ik al een mooie metafoor uit de zakelijke context; namelijk dat ik mijn aantekeningen was vergeten bij een vergadering, die ik vervolgens met Dolf Collee mocht bespreken; na een bezoek gister aan mijn ouders viel me in, dat ik als 11 jarige ooit ns verteld heb aan mijn opa en oma, wat de prijs van een nieuw aangekochte woonkamer inrichting was; ook een mooi verhaal….

Nu nog aan het werk met de laatste loodjes van mijn presentaties en demo’s zodat ik op woensdag 20 maart mijn diploma in ontvangst mag nemen.