De gemiddelde mens
“De gemiddelde mens:
- Kijkt zonder te zien
- Hoort zonder te luisteren
- Voelt zonder aan te raken en
- Praat zonder na te denken”
Heb je enig idee van wie deze uitspraak is? En wanneer deze uitspraak is gedaan?
Ofwel je hebt herkend van wie deze uitspraak afkomstig is, gewoon omdat je die al eens eerder hebt gehoord ofwel je denkt dat het een leuke recente uitspraak is.
Nou deze uitspraak is in de Renaissance (15e eeuw) gedaan door Leonardo da Vinci (veelzijdig kunstenaar, architect, beeldhouwer, schilder, schrijver uit Italië);
En hiermee heeft hij al aangegeven, dat we de buitenwereld helaas niet waarnemen, zoals deze is, maar dat ons beeld vervormd wordt.
De bovenstaande uitspraak is een van mijn favoriete uitspraken geworden en ik start met deze uitspraak om het onderwerp “zintuigelijke scherpzinnigheid” in te luiden. Zintuigelijke scherpzinnigheid gaat erover, dat we slechts een deel van de signalen in ons opnemen van alle informatie die op ons afkomt. We zijn vaak van mening dat we alles zien, maar is dat daadwerkelijk zo en zijn we dan ook niet heel snel geneigd om te gaan interpreteren in plaats van enkel waar te nemen; en op basis daarvan vragen te stellen.
Herken je mogelijk van die situaties, dat je denkt…. Oh wat is er veranderd aan die persoon ten opzichte van de vorige keer en dan blijkt dat hij een ander kapsel heeft, een nieuwe bril of de snor eraf geschoren heeft. Duidelijk was dat er iets veranderd is maar, wat dan;
Hetzelfde kan je overkomen, als je ziet dat er op een formulier iets veranderd is, maar wat dan? Welk hokje is er anders dan de vorige keer.
En, waarom is dat waarnemen dan zo belangrijk?
Het is namelijk belangrijk, dat je goed kunt waarnemen op het moment dat je communiceert.
Het is belangrijk om waar te nemen, wat het effect van je communicatie is, dus dat je bijvoorbeeld aan de ander ziet hoe hij je boodschap ontvangt. En waarschijnlijk weet je zelf ook, dat je bij de een gemakkelijker kunt waarnemen, wat het effect van je communicatie is; en bij de ander.