3 waarneemposities

Oefening NLP
mlkhumancompass

Als je in een lastige situatie met een collega/ manager of klant terecht gekomen bent is het vaak handig om de situatie vanuit minimaal 3 verschillende posities te bekijken:

In de eerste positie: Je bekijkt de hele situatie vanuit je eigen standpunt. Je voelt wat je te voelen hebt, je ziet wat er is en je hoort alles vanuit je eigen positie. Met andere woorden je staat in je eigen schoenen en stelt je eigen belangen voorop. Je spreekt vanuit eigen opvattingen, interesses en standpunten.

In de tweede positie:Je kruipt in wezen in de huid van de ander. Je bekijkt de situatie door de ogen van de ander.

In de derde positie: Je bekijkt de situatie van een afstandje. Vanuit deze positie zie je jezelf in eerste positie en je ziet ook de ander. Je kunt afstand nemen van de emoties, die spelen; door de afstand kun je je objectiviteit bewaren.

Ga voor jezelf hetvolgende eens na?

-         Breng ik veel tijd door in mijn eigen schoenen en denk ik voornamelijk aan mijn eigen wensen en standpunten?

-         Breng ik veel tijd door met me in te leven in anderen en voor hen te bedenken hoe het voor hen is?

-         Neem ik afstand en denk ik objectief over zaken na.

Meestal als je de ruimte neemt om zaken van een afstandje te bekijken wordt het duidelijk dat het knelpunt minder groot is, dan je eerst bedacht hebt. En heb je veel personen in je omgeving, die in eerste positie zijn, dan is het veelvuldig innemen van de tweede positie aardig, maar niet effectief.